Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Parcely v prudkém kopci se nelekli. Dvě patra domu zakopali pod zem

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti ze studia Pepe Gascón se komplikovaného svažitého pozemku v Barceloně nezalekli. Klientovi postavili tříúrovňový moderní dům a dali mu jméno Toni. Stavba má společné obytné prostory otevřené do krajiny, soukromá část si uhájila intimitu. Víc si mladá lékařka a stavbyvedoucí nemohli přát.

Základním půdorysem domu je čtverec o straně dlouhé jedenáct metrů. Od vstupního podlaží ho narušují dva zrcadlové zářezy. | foto: Eugeni Pons

Majitelé domu, Toni a Helena, se seznámili při vysokoškolských studiích. Helena dokončila medicínu, z Toniho se stal stavební inženýr. Po svatbě hledali vhodné místo pro svůj nový život.

Zvolili si Toniho rodnou Barcelonu a její okrajovou klidnou čtvrť, odkud je jen pár kroků do přírody. Při výběru lokality také hrála velkou roli blízkost domu Toniho rodičů, ve kterém vyrostl.

Získat v této lokalitě pozemek nebylo příliš náročné, ceny byly totiž nízké. O nezastavěné parcely neměli kupci zájem. Prudce svažitý pozemek s neatraktivní okolní zástavbou je nelákal. Pro Toniho a Helenu to ale byla v roce 2006 dobrá koupě.

Dům dokonale využil polohy parcely ve svažitém terénu. Malé dvorečky zajišťují intimitu soukromým pokojům.

Dům dokonale využil polohy parcely ve svažitém terénu. Malé dvorečky zajišťují intimitu soukromým pokojům.

Ihned začali plánovat stavbu a půdorys domu. Jedinou inspirací pro tak složitou polohu parcely jim byla právě okolní zástavba ze 70. let. Budovy byly většinou dvoupatrové s podpůrným pilířovým systémem. Stály tedy v rovině a nerespektovaly svažitost terénu.

Takto stavěné domy ale byly velmi náročné na údržbu. Majitelé také velmi často proměňovali nevyužité prostory mezi svahem a domem na různá skladiště a nevzhledné kůlničky.

Schodišťová hala je jednotícím a propojujícím prvkem celé stavby.

Schodišťová hala je jednotícím a propojujícím prvkem celé stavby.

Toni ale jiný nápad neměl, tak se s touto představou pilířového domu vydal za svým přítelem, majitelem architektonického studia Pepe Gascónem. Na první setkání nad Toniho návrhy Pepe pro iDNES.cz rád zavzpomínal: "Měl jsem v té době hodně práce a nebyl prostor na přijetí další zakázky. Když ale Toni vybalil svůj nákres, který byl v podstatě kopií domu jeho rodičů, pochopil jsem, co po mně chce. Plánek sice měl technické parametry tak, jak s nimi byl Toni zvyklý pracovat, ale celkově vypadal dost neuměle."

Pepe dodává: "Aby mě přesvědčil, že sám to beze mě nezvládne, namaloval navíc vedle půdorysu dva vzrostlé stromy, jako kdyby šlo o výkres na hodinu výtvarné výchovy na základní škole. Prostě mě profesně vyprovokoval." Pepe má stále Toniho návrhy schované a rád je vytahuje při společných setkáních.

Společenská část je v nejnižší úrovni domu.

Společenská část je v nejnižší úrovni domu.

Pepeho studio se návrhu zhostilo zodpovědně, i když si zpočátku úplně nevěděli rady a dost tápali. Po návštěvě místa ale bylo vše jasné. "Rozhodli jsme se nebrat si příklad z okolní zástavby, která se snaží tvářit, že nemá tušení o tom, že stojí na kopci. Zdánlivě nevýhodnou polohu parcely jsme se rozhodli obrátit v pozitivum. Položením domu do svahu a zapuštěním dvou pater jsme získali naprosto vynikající a bezkonkurenční izolaci." Teplota v domě je tak celoročně vyrovnaná bez vysokých výkyvů.

Dům tvoří naprosto jednoduché a střízlivé linie. Základním půdorysem je čtverec o straně dlouhé jedenáct metrů. Od vstupního podlaží jej narušují dva zrcadlové zářezy. Stavba je koncipována jako tříúrovňová. Vstupní podlaží je přímo pod střechou a postupně se domem sestupuje do společných obytných prostor: obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou.

Koupelna s velkorysým prosklením je zalitá denním světlem a navíc si díky průřezům zachovala intimitu.

Koupelna s velkorysým prosklením je zalitá denním světlem a navíc si díky průřezům zachovala intimitu.

Obytné prostory se otevírají do zahrady a příjemně tak propojují interiér s okolím. Soukromé pokoje, tedy ložnice majitelů a dva budoucí dětské pokojíčky, mají intimnější atmosféru a privátní ráz právě díky nezvyklým výřezům, které jim zajišťují zdroj přirozeného světla. Schodišťová hala je jednotícím a propojujícím prvkem celé stavby.

Dům Toni má plochu 214 metrů čtverečních a vyšel majitele v přepočtu zhruba na 4,5 milionu korun. "Na velké zařizování domu nám už nezbyly peníze a ani s tím nespěcháme. Rádi ve volném čase jezdíme na motorce a hodně cestujeme, takže nám na vybavování ani nezbývá čas. Plánujeme minimálně dvě děti, budeme víc doma a dojde i na založení zahrady a to pravé zabydlování. Chceme mít před terasou bazén, pak budou dny strávené doma bez chyby," uzavírá Toni.

Autoři:


Témata: Svatba


Nejčtenější

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.