Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vrhli se na přestavbu bytu, který proměnili na designovou lahůdku

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti ze španělského studia Miel stojí za perfektní přestavbou bytu v centru Barcelony. Do něho díky vysokým stropům přidali patro a celý prostor přeťali diagonální chodbou. Prosvětlené bydlení získalo punc naprosté jedinečnosti. A to i díky designérským kouskům, kterými je byt zařízený.

Vpravo visí knihovna Bookworm, kterou vytvořil Ron Arad pro Kartell. | foto: Núria Vila a Jordi Canosa

Architektonická dvojice Miguel Angel Borras a Elodie Grammont ze španělského studia Miel říkají, že k nápadu protnout celý byt zcela netradiční diagonální chodbou je inspirovala Descartesova karteziánská soustava souřadnic

Vznikly tak v podstatě dva základní trojúhelníky. První, napravo od vchodových dveří, poskytuje soukromí a zázemí majitelům, levý trojúhelník je takzvaný společenský, určený i pro návštěvy.

Plánek bytu s nábytkem

Plánek bytu s nábytkem

Pohled na diagonální chodbu, která vede skrz celý byt.

Diagonální chodba protíná celý byt

Víc než sto metrů čtverečních velký byt s vysokými štukovanými stropy, balkonem a terasou získal oproti původní nevhodné dispozici tří průchozích místností dvě samostatné ložnice, dvě koupelny a dostatečně velkou kuchyňkou linku s barem a jídelnou. Dále je v bytě obývací část, čítárna a především dostatek komfortních úložných prostor, které zde před přestavbou zcela chyběly.

Ty vznikly částečně jak v různých nikách, tak především v nově přidaném patře. Do něj lze vystoupat po schodech z obývací části, kde je malá "zašívána" s čítárnou. Druhou možností, jak se do patra dostat, je vylézt po posuvném žebříku z diagonální chodby.

Po schodech z obývací části lze vystoupat do patra, kde je malá

Po schodech z obývací části lze vystoupat do patra, kde je malá "zašívána" s čítárnou.

Jídelní a obývací část ve společném prostoru nenásilně vymezují zvolené barevné kombinace, ve kterých vždy dominuje určitý odstín, kompaktně doplněný o barvy sousední palety.

Hořčicová je vodicím barevným prvkem v obývacím koutě, zelená zase v jídelně, kde se objevuje na sedácích židlí i na vzoru koberce. Výrazné barvy jsou vybrané velmi citlivě a ač se na první pohled může zdát pravý opak, objevují se jen na malých a vybraných plochách.

Základ v bytě tvoří chladné odstíny bílé a šedé, které protíná jen plechová zlatohořčicová lišta ve výšce 2,2 metru. Opticky vyznačuje prostor přistaveného patra. Kromě estetické a sjednocující funkce má lišta navíc i funkci technickou: kryje kolečkové mechanismy posuvných dveří, odvětrávací systém a rozvody elektřiny.

Z obývacího pokoje je díky řešení diagonální chodby vidět až do předsíně.

Z obývacího pokoje je díky řešení diagonální chodby vidět až do předsíně.

Vzory na kobercích a tvary nábytku jsou inspirovány samotnou Barcelonou, městem Gaudího osobité architektury. Například barevné víry na moderním koberci Swirl od Paula Smithe v obývací části bytu připomínají mozaiky v Parku Güell. Celek působí vesele, živě a svérázně.

Interiér je vybavený jedinečnou směsí moderního a klasického nábytku. Téměř pod každým kouskem je podepsán některý ze slavných a proslulých designérů. V obývacím pokoji je pohodlná sedačka Togo od Michela Ducaroye z roku 1973, která je jednou z vlajkových lodí značky Ligne Roset, a stojací lampa Panthella od Vernera Pantona, kterou vytvořil pro firmu Louis Poulsen v roce 1971.

Polštáře a textilie pochází od mladých barcelonských designérů Lu Ink. Koberec Homegrown green je od designérské dvojice Edward Barber a Jay Osgerby. Na schodišti do patra je dlažba s klasickým perským vzorem. Jeho efekt násobí kombinace se zrcadly na podschodnicích a knihovna zabudovaná do stěny schodiště. Architekti tak objevili další, originální vnímání prostoru.

Okna vedou na úzký balkon. Historické štuky na stropech architekti zachovali a

Okna vedou na úzký balkon. Historické štuky na stropech architekti zachovali a barevně oživili.

Na stěně mezi klasickými francouzskými okny s bíle natřenými dřevěnými okenicemi visí knihovna Bookworm, kterou vytvořil Ron Arad pro Kartell. Barevné barové židle jsou z obchodu Ganduxer 90. Jídelní kout, stůl i židle pochází od Eero Saarinena, který je navrhl v roce 1956. Nad jídelním stolem visí lampa Coderch od José Antonia Codercha z roku 1952.

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míru podle návrhu designérů studia Miel, stejně jako úložný nábytek v chodbě, v předsíni i v ložnicích. V ložnici doplňuje řadu zvučných jmen Eric Jourdan, který pro Ligne Roset navrhl postel Snowdonia. S bílou, která v jednoduché ložnici převládá, kontrastuje černá plastová židle od Vernera Pantona. Obě koupelny jsou kompletně zařízené výrobky firmy Villeroy & Boch, kuchyň pak od firmy Hansgrohe.

Samotná přestavba bytu stála přibližně tři a půl milionu korun a realizace trvala déle než rok. Majitelé se nastěhovali do nového v roce 2008. Zpočátku designové zařízení neměli, nejprve si sami byt zařídili jednoduchým obyčejným nábytkem. Pro nové vybavení interiérů, které dává prostoru další rozměr, se rozhodli teprve loni.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou...
Nadšenec si za sedm let postavil v Německu dům, který se všemu vymyká

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou chaloupkou a zjevením. Tento barevný dům je pokrytý tisíci kameny z duhových skel,...  celý článek

Modulární dřevostavba jako rekreační ubytování stojí v jihomoravských...
Dřevěné buňky z Česka i ze světa. Zajímavá možnost současného bydlení

Od stavební buňky k trendovému designu. Modulární domy poslouží k rekreaci, ale i k plnohodnotnému bydlení. Hodí se pro nomády, i když většinou je lidé...  celý článek

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

1
Žijí 60 let v klidu na vsi. Soused agresor je začal týrat šíleným hlukem

Rodiče sousedí se švagrem mé matky, který jim začal nadávat, vyhrožovat a je vulgární i na příbuzné a návštěvy. Poslední rok k tomu přidal týrání hlukem. Do...  celý článek

Další z rubriky

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Slavný dům nad vodopádem od architekta Franka Lloyda Wrighta navštíví každý rok...
Dům od nejslavnějšího amerického architekta dodnes vyráží dech

Architekt Frank Lloyd Wright, od jehož narození uplynulo 8. června 150 let, je považován za nejvlivnějšího amerického architekta 20. století. Byl teoretikem,...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.