Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům se z jedné strany tváří jako zeď. Časem zmizí pod stromy

  1:00aktualizováno  1:00
Lokalita skvělá, nepravidelný pozemek je ovšem „zdeformovaný“ velkým výškovým rozdílem vůči sousední parcele přibližně o dva a půl metru. A umístění hned vedle trafostanice? Také nic moc. I proto dostal rodinný dům na jihovýchodním okraji Prahy hodně netradiční podobu.

Hlavní obytný prostor je maximálně otevřený prosklenou fasádou do zahrady. | foto: Zuzana Podolská

Bývalý neudržovaný sad na nepravidelném pozemku čtyřčlennou rodinu s dorůstajícími dětmi hodně lákal. Bydleli totiž nedaleko a lokalitu si oblíbili. Po delším naléhání majitele přesvědčili, aby jim parcelu, jejíž část je na skále, prodal.

Od počátku bylo všem jasné, že zde nelze postavit standardní dům, už kvůli sousedům. Okolí totiž tvoří jak původní zástavba, tak „atypické“ rodinné domy z 90. let minulého století. Pozemek ukončuje na jihozápadní straně strmý sráz, s otevřeným výhledem na krásné zelené okolí a zámek.

Vizualizace domu

Vizualizace domu

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Investor proto neponechal nic náhodě, zorganizoval si architektonickou soutěž, jejímiž vítězi se stali mladí architekti Miroslav Hujer a Jiří Matura. „Prací s terénem a polohou, kdy jsme zdůraznili horizontalitu stavby, jsme docílili jejího optického zmenšení a zároveň zachovali v maximální míře užitnou plochu zahrady. To byl důvod, proč si investor vybral náš dům,“ vysvětluje architekt Hujer.

Požadavky na obytnou plochu domu byly totiž poměrně velké, takže tradiční dům by zde působil předimenzovaně. Navíc si majitelka kromě domu přála i subtropický skleník, protože pěstování rostlin je její velký koníček.

Výsledkem je nadčasově působící designová vila s bazénem a terasou, která díky svažitému pozemku nabízí výjimečný výhled na nedaleký zámek, wellness zónou s párou a vířivkou a zahradou poskytující naprosté soukromí.

V chodbách byl na podlaze položený bělený dub.

V chodbách byl na podlaze položený bělený dub.

Hlavní obytný prostor má výhled do zahrady a zeleně.

Hlavní obytný prostor má výhled do zahrady a zeleně.

Fotografie byly pořízeny po dokončení stavby, ještě před nastěhováním majitelů. „Interiér bude ale útulný, to vím, protože mobiliář byl součástí návrhu,“ prozrazuje Miroslav Hujer.

Kam s domem

Dům se ocitl v severním rohu pozemku u vjezdu z ulice. „To umožnilo snadný přístup k domu, dostatek prostoru pro parkování vozidel a zároveň přispělo k uvolnění prostoru jižní části zahrady nad srázem,“ vysvětluje architekt Hujer.

Fotogalerie

Usazení domu na pozemek, který je z ulice přístupný jen úzkým pásem terénního zlomu, ale nebylo jednoduché. Na severní straně totiž terén stoupá  strmým svahem k sousední parcele přibližně o dva a půl metru.

Proto architekt umístil denní části domu na úroveň rostlého terénu, hlavní hmota stavby včetně skleníku se ocitla o půl patra níže, na úrovni ulice.

„Severní strmý výškový rozdíl jsme využili pro dům jako přírodní tepelnou bariéru, tvoří zde opěrnou stěnu pro sousední pozemek. Díky tomu vypadá dům ze sousední zahrady jako jakýsi plot. Jeho stěna bude časem porostlá zelení,“ vysvětluje architekt Hujer.

Dělící stěna zároveň pokračuje do zóny parkování před domem, kde vymezuje soukromý prostor domu proti sousedící trafostanici, a na opačné straně na přání majitele sousedního pozemku uzavírá vzájemný vizuální kontakt.

Relaxační zóna v přízemí nabízí i Whirlpool.

Relaxační zóna v přízemí nabízí i whirlpool.

Wellness zóna má mozaikový obklad z přírodního onyxu.

Wellness zóna má mozaikový obklad z přírodního onyxu.

Dům s japonskou zahradou

Dvoupodlažní nepodsklepená moderní vila (přízemí je doplněno obytným podkrovím) nabízí hned po vstupu v přízemí prostornou halu s otevřeným schodištěm do hlavního obytného prostoru. Na otevřenou dispozici kuchyně s jídelnou navazuje obývací pokoj se vstupem na zahradu, wellness zóna s vířivkou a prostorný subtropický skleník.

Projekt

Autoři: Miroslav Hujer, Jiří Matura
Užitná plocha: 667 m2
Zastavěná plocha: 530 m2
Dokončení stavby: leden 2014

„Plynulý přechod přes jídelnu do obývací zóny a následně do zahrady maximálně vizuálně propojuje dům s exteriérem,“ upozorňuje architekt, který využil motiv hlavní průhledové osy od hlavního vstupu přes zvýšený obytný prostor, aby návštěvníka doslova vtáhl do domu a zahrady.

V přízemí je také toaleta, technická místnost s prádelnou, šatny, skladové prostory a garáž pro tři vozy. Celou tuto část propojuje prosklený tubus japonské zahrady.

Druhé podlaží nabízí klidovou zónu domu se čtyřmi ložnicemi a dvěma koupelnami s toaletami. Jedna z ložnic a koupelna jsou otevřeny do skleníku, který navazuje také na přízemí. Je propojený s relaxační zónou s whirlpoolem. Tuto zónu pak odděluje japonská zahrada od ostatních technických místností i spodní chodby.

Terasa pokračuje na střeše domu a umožňuje krásné výhledy na okolní zeleň. Všechny obytné místnosti jsou orientovány do zahrady a na jih.

Zahrada brzy získá vzrostlé stromy.

Zahrada brzy získá vzrostlé stromy.

Hodně světla, skla i dřeva

Prosklené fasády a okna tvoří hliníkové prvky Schüco, v šatnách a na toaletách použil architekt tmavý obklad ze dřeva wengé. Vnitřní bezrámové dveře jsou od italské firmy Portarredo, obývacímu prostoru dominuje tmavá dubová podlaha Mocca od rakouské značky Admonter.

Výběr materiálů byl velmi pečlivý stejně jako u barev a dekorů. Vedle kvality měly splnit požadavky na nadčasovost, ale také snadnou údržbu. Proto má wellness zóna mozaikový obklad z přírodního onyxu, pochozí povrchy byly vyřešeny epoxidovou stěrkou a do chodeb i pokojů přišel bělený dub. Podlahy jsou v celém domě vytápěné.

Na pochozí plochy v exteriéru včetně stupňů schodiště navrhli autoři projektu tropické dřevo bangkirai, hlavní vstup a vjezd do garáže pokrývají žulové kamenné kostky a zatravněné betonové pražce.

V domě bylo použito ve výrazné míře sklo.

V domě bylo použito ve výrazné míře sklo.

Vstupní prostor domu

Vstupní prostor domu

Všechny obytné místnosti jsou orientovány do zahrady, aby bylo chráněno soukromí rodiny. K ulici se naopak dům tváří „nepřístupně“. Až se zahrada upraví, dům se časem stane ještě nenápadnějším a skryje se pod koruny stromů.

Technické informace

Konstrukce domu: sendvičová (vnitřní nosná konstrukce - izolace - vnější plášť), částečně monolitická ( pohledový beton), částečně zděná (Porotherm), příčky cihlové zdivo (Porotherm), sádrokarton, sádrové omítky
Střecha: mírně sedlová, z předzvětralého titanzinkového plechu v antracitovém odstínu (značka VMZinc), atikový lem a sloupy - žárově zinkovaný ocelový plech
Fasáda: štípaná opavská břidlice lepená na suchou maltu
Vnitřní schody: prefabrikované betonové, ocelové

Stínění: přesahy střešní roviny, venkovní rolety s tkaninou Screen. Částečně prosklená střecha pokoje v patře je stíněna polohovatelnými hliníkovými lamelami (Luxalon). Na západní straně před pokoji je představěná ocelová konstrukce s pevnými dřevěnými lamelami (budou realizovány zároveň se zahradou).

Vytápění a chlazení: teplovodní ústřední vytápění (dům podlahové, skleník topné registry) a chlazení tepelným čerpadlem systému země/voda napájených ze šesti hlubinný vrtů umístěných na pozemku (pozemek je na skále).

V obývací části a jídelně je vytápění teplovodní podlahové doplněné o teplovzdušné směrově regulové tryskovými výústky z důvodu zamezení vnitřní kondenzace na velkoformátové prosklené stěně a výústky zároveň slouží v letních měsících k chlazení vzduchem.

V pokojích zajišťují chlazení vzduchotechnické fancoily v podstropním provedení. Vzduchotechnika je napojená na systém chlazené vody, kterou zajišťují tepelná čerpadla v reverzním chodu. V letních měsících se tepelné čerpadlo využívá i pro dohřev bazénové vody.

Skleněný tubus s japonskou zahradou spojuje přízemí s podkrovím.

Skleněný tubus s japonskou zahradou spojuje přízemí s podkrovím.

Dřevo wengé zatepluje interiér přízemí.

Dřevo wengé zatepluje interiér přízemí.

Autor:




Nejčtenější

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...
Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují jako k diplomové práci, jiní se řídí spíše intuicí a doufají v dobrý výsledek. K těm druhým patří i čtenářka Eva,...  celý článek

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...
V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1 přistoupil i majitel Petr. Realizace je...  celý článek

1
Soused se mi směje do očí. Jeho koně a ovce přitom ničí, na co přijdou

Mám chatu v přírodním parku Sovinec. Pohodu mi narušuje problémový soused, který pro radost chová koně a ovce. Pozemek nemám oplocený, a tak zvířata dělají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.