Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architektka proměnila malý byt k nepoznání

aktualizováno 
Rekonstrukcí lze byt změnit k nepoznání. A proměna nemusí stát statisíce. Jak na to? Odpověď hledá projekt s názvem Raiffeisen Styl. Tým specialistů složený z renomovaných českých architektů připravuje návrhy a doporučení na vylepšení bytů.
Proměna bytu 1+1

Proměna bytu 1+1 - Architektka, Eva Heyworth, navrhla změnu bytu 1+1 ve starém činžovním domě na pražském Starém Městě. Mezi požadavky majitele bytu patří vyřešení uložení závodního kola a umístění boxovacího pytle. Eva Heyworth navrhla změny i pomocí posunutí příček. Obývací pokoj se tak zvětšil na úkor předsíně. | foto: RAIFFEISEN STYL

Díky projektu Raiffeisen Styl vznikne několik variant úprav bytů typických pro Českou republiku. Jednotlivé návrhy budou posléze prezentovány veřejnosti v rámci řady výstav.

„Práce těch nejlepších odborníků na architekturu a bytový design je pro širokou veřejnost stěží dostupná,“ řekl Tomáš Vášáry, ředitel marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

„Řada lidí navíc vzdá své představy o lepším bydlení, protože se obávají finančního zatížení. S dobrými tipy od špičkových specialistů nemusí být rekonstrukce tak nákladná.“

Na projektu spolupracují špičky české architektury: Michal Froněk ze skupiny Olgoj Chorchoj, Eva Heyworth z Heyworth Studio/Architekti, Aleš Lapka ze společnosti ADR, Bořek Šípek ze Studia Šípek a Barbora Škorpilová z Mimolimit.

Jak zvětšit malý byt
Architektka Eva Heyworth se pustila do přeměny interiéru jako první. Vybrala si byt 1+1 o rozměru 30 m2 v pavlačovém domě staré zástavby v Praze 1-Starém Městě.

V bytě žije svobodný muž ve věku 23 let. Mezi jeho požadavky patřilo i vyřešení uložení závodního kola a umístění boxovacího pytle.

Eva Heyworth popisuje postup: Po vytvoření několika půdorysných řešení jsme se rozhodli pro stavební úpravy spočívající v částečné úpravě příček v oblasti předsíně a koupelny. Vzniká tak malá předsíň se vstupem posuvnými dveřmi do komory a obytný prostor propojený s kuchyňkou, jejíž barový pult slouží i jako jídelní stůl.

Hlavní obytná místnost je tak zvětšena o část původní předsíně. Kuchyňská linka, úložné prostory na potraviny a trouba jsou umístěny v nikách.

V komoře visí závodní kolo na systémovém nástěnném úchytu, dále zde vzniká prostor na odkládání svrchních oděvů, uskladnění sportovních potřeb a obuvi.

Koupelna je zařízena vanou se sklopnou zástěnou na sprchování, umyvadlem a kombinovaným otopným žebříkem na sušení ručníků. Naproti toaletě je umístěna pračka a kotel s nádrží na teplou užitkovou vodu.

V obývacím pokoji jsme se snažili o co nejúspornější zařízení, aby byl dostatek místa i na boxovací pytel, který jsme umístili na otočnou závěsnou konzoli. Po drobném přemístění mobilního nábytku kolem něj vzniká optimální prostor na trénování boxu a kopů.

Pohovka a lůžko v jednom
V zadní klidové části je umístěno dvojlůžko, které se jednoduchou manipulací změní na sofa nebo na odpočinkový gauč s možností naklápění rohů. Vedle postele a nad ní jsme umístili úložné prostory na šatstvo a další věci. Horní skříňky jsou zavěšeny na zdi a opatřeny podhledovou krycí deskou.

Na stěně vedle postele je řada závěsných skříněk na přehrávač hudby, skladování prádla a lůžkovin. U okna stojí pracovní stůl s mobilním kontejnerem se zásuvkami. Sestava se třemi lehkými stolky různé velikosti a pohodlné křeslo doplňují obývák před lůžkem.

Vzniká tak dostatečně variabilní zařízení, snadno přemístitelné a umožňující veškerý komfort pro odpočinek. Snadno lze hýbat i dvěma barovými židlemi na pístu u pracovního kuchyňského pultu.

Nevyhne se rekonstrukci
U bytu samozřejmě předpokládáme i stavební rekonstrukci koupelny, podlah a topení. Koupelna, toaleta, předsíň a komora jsou osazeny dlažbou, v obývacím pokoji jsme použili jako krytinu novinku v kobercích - zátěžový koberec z plastového vlákna, který připomíná proutěné pletivo. Je odolný vůči vodě i všem druhům mechanického poškození.

Interiér osvětluje několik svítidel v jednoduchém technickém designu. Barevnost navrženého bytu vychází z kontrastu dynamické stříbrné barvy a sytě červené, podlaha a stěny jsou v jemném béžovém odstínu.

Původní špaletová okna předpokládáme repasovat a osadit horizontálními žaluziemi na vnitřní křídla. Na okna doporučujeme i průsvitné záclony, které technický charakter bytu mírně zútulní. Postel je navržena v červené barvě stejně jako část obkladu koupelny a obklad za kuchyňskou linkou z nepravidelně tvarované mozaiky.

Většinu zařízení bytu jsme navrhli ve dvou variantách, jedna ekonomická, s použitím produkce IKEA, druhá nákladnější, v designu firem převážně italské výroby. Obě varianty lze kombinovat k dosažení potřebné cenové hladiny zařízení,“ uzavírá architektka Eva Heyworth.

O architektovi
Ing. arch. Eva Heyworth

Zakladatelka Heyworth studia získala za svou práci řadu ocenění, například Národní cenu za design (1992), Čestné uznání Grand Prix obce architektů (1994), 1. cenu v soutěži na scénář pro expozici českého pavilonu na EXPO 2000 v Hannoveru (1999, spolupráce J. Zacharová, H. Kholova, M. Švestka) a 3. cenu v soutěži Vitrablok (1999, spolupráce J. Zacharová ).

Autoři:




Nejčtenější

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Návštěvy nejvíce obdivují velkolepé prostory, původní nábytek a výzdobu.
Sedmipokojová rezidence pražských primátorů je od roku 1928 v knihovně

S významnou státní funkcí se pojí i důstojné bydlení. Prezident se nastěhoval do Lumbeho vily, premiér využívá Kramářovu vilu, primátorka hlavního města má k...  celý článek

Velký jídelní stůl (2,4 x 1,2 m) na kovové podnoži zhotovený z travertinu...
Srdcem rodinného domu v jižních Čechách je bazén. Děti si jej užívají

Se založením nové rodiny začal Dušan pomýšlet také na nový dům. Se ženou se rozhodli usadit na vesnici na jihu Čech, kde vyrůstal. V těsném sousedství rodičů...  celý článek

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)
Z původního Véčka na Pankráci zbyl jen obrys, říká Martin Jaroš

Nálepce pan Véčko se brání s tím, že na výstavbě nejvyššího a prvního českého obytného mrakodrapu na pražské Pankráci se podílí tým lidí. Martin Jaroš,...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.