Záměrem současného majitele domu, známého banskobystrického šéfkuchaře Petra Kulhányho, bylo vybudovat v cenném historickém objektu komplexní gastro provoz. Přál si kavárnu, pizzerii, bar, restauraci s denním menu a nabídkou à la carte.
„V rámci úprav interiérů byla naší ideou jejich obnova v původním historickém rozsahu, nic nového nepřistavovat a nenastavovat. Eliminovat nánosy z 20. století, prostory zjednodušit, staré místnosti zvětšit na původní rozměry, odstranit novější vrstvy materiálů. Ukázat plné rozsahy kleneb a štukové výzdoby, restaurátorsky odkrýt a ukázat původní středověkou povrchovou úpravu stěn,“ popisuje architekt Branislav Hovorka za studia Paulíny Hovorka architekti, které se do náročného úkolu pustilo s velkou chutí.
Projekt studio přihlásilo do soutěže Interiér roku 2022 v kategorii Veřejný interiér I, kam patří restaurace, hotely a kavárny. A uspělo skvěle, stalo se vítězem této kategorie.
Velký úkol ve velkém domě
Třípodlažní měšťanský dům s podkrovím a sklepením je národní kulturní památkou. Celková užitná výměra řešené části stavby byla opravdu velká, celkem 853 m2.
„Východiskem pro náš návrh zapamatovatelného a funkčního interiéru pohostinských služeb byla jeho provozní vertikalita ve vazbě na dvě hlavní interiérová schodiště a zajímavá škála historických místností, včetně jejich průniků, které vznikly přestavbami objektu v průběhu staletí,“ vysvětluje architekt Hovorka.
Dům se základy z 15. století se proměnil na moderní bydlení |
Pro provoz interiéru se stala klíčovou velká průchozí hala, původně brána a přechod do dvora v přízemí. Přístupné je z ní i centrální schodiště. Další schodiště, organicky spojené s barem, tvoří součást provozního interiéru. Vzniklo v polovině 20. století a propojuje velké místnosti přízemí a prvního patra.
Vytvoření nového schodiště a úpravy klenby nad ním kvůli památkové ochraně nešlo. Protože zde však už před časem vznikly, bylo možné je využít.
Za vůní pizzy
Vstupem do provozu je chodba, tedy v podstatě hala hned v přízemí. Spojuje terasu na náměstí s barem, restaurací a kuchyní a uvádí návštěvníky dále do nitra stavby.
Směřuje na hlavní secesní schodiště, k velkému sálu s barem a propojuje celý provoz s centrálními toaletami v přízemí. Najdete zde pizza kuchyň ve formě barového pracoviště s velkou pizza pecí, ale také dětským koutkem.
Sál s barem je dobře viditelný z náměstí, je to vizuální a zapamatovatelný „displej“ podniku. Pivo, drinky, káva, italská kuchyně, to vše je k dispozici od rána do večera. Sedí se nejen za stoly, ale také přímo ve výlohách nebo na schodišti za barem.
Design velkého, dřevem obloženého baru je kompaktně propojen s obkladem a zábradlím schodiště, vedoucím do restaurační síně v prvním patře. V patře nad barem je hlavní místnost denní restaurace s vizuálně atraktivní otevřenou kuchyní.
Dále do patra umístili architekti menší bar s pohodlným posezením u krbu a salonek pro skupinové akce. Škála využití prostoru je doplněna o dvě kongresové místnosti ve druhém patře, před kterými je prostor pro catering a vlastní hygienické zázemí.
Firemní prostory se zázemím zaměstnanců, prádelnou, kotelnou, administrativa a vedení společnosti uzavírají členění tohoto podlaží.
Historie a současnost
Vzhled interiérů je postavený na dialogu historie a interiérových prvků tvořících nezbytné moderní vybavení. Zrestaurované barokní omítky a štuková výzdoba jsou doplněny o lité terazzo podlahy, ručně dělané cementové a cihlové dlažby a dřevěné palubky.
Nábytkové prvky jsou navrženy v moderním, pohodlném řešení. „Důraz při výběru jsme kladli na sedací nábytek, který je s ohledem na potřebnou pestrost variovaný od nábytku s filozofií rychlé obrátkovosti hostů v přízemí, až po velmi pohodlný, pro delší sezení určený čalouněný nábytek na patrech,“ objasňuje přístup Branislav Hovorka.
Část navrhovaných svítidel je skryta, mají nasvětlovat důležité klenby a stěny. Další svítidla slouží k osvětlení stolů, barů, kuchyně či prostor přípravy. Teplé barvy mají navodit večerní pohodlí.
Světelná scéna restaurace je doplněna o scénické osvětlení barů prezentující nabízené nápoje, osvětlení dekorační interiérové zeleně či moderní lustr v salonku.
Na slovenské poměry je neobvyklým prvkem interiéru odhalené cihlově kamenné zdivo v prostorách konferenčních místností ve druhém patře.
„Spolu s prezentací odhalené dřevěné konstrukce nosného půdního záklopu poukazují na proměnlivost stavební podstaty stavby v průběhu staletí a technickou dovednost našich předků. Tento plně reverzibilní přístup, zvyšující z našeho pohledu atraktivitu objektu u jeho návštěvníků, se však v prostředí slovenských odborníků na památkovou obnovu potýká s rozporuplnými reakcemi,“ upozorňuje architekt Hovorka.
O doměHistorie měšťanského domu číslo 12 na náměstí SNP v Banské Bystrici začíná v 15. století. V rohu náměstí vznikl malý, jednopodlažní, pozdně gotický dům. Nezastavěná strana pozemku se postupně stala krytým průchodem na zadní dvůr, dům se rozrostl o další podlaží. Terén náměstí se v průběhu staletí zvedl, přízemí se stalo sklepem. Prvním vlastníkem domu byl Juraj Mitzko, řezník, těžař, obchodník s mědí, poslanec a člen městské rady, ale zároveň i usvědčený padělatel stříbra. Po Mitzkovi se vlastníky domu postupně stávali další významní podnikatelé a měšťané. V první polovině 19. století dům koupil Josef Wagner, dobrodruh, jehož stopa mizí v Mexiku, kde se jako dobrovolník zúčastnil bojů Maxmiliána Habsburského o mexický trůn. Dalšími vlastníky byli stavební podnikatel Alois Peierberger či známí stavitelé Porgesovi. Vývoj objektu se završil v období secese, stavba má centrální schodiště s typickým střešním světlíkem a uliční fasádu s pěknou štukovou výzdobou. |
Vítěz kategorie Veřejný interiér IRestaurace KÚT 12, Banská Bystrica Autorský kolektiv studia: Braňo Hovorka, Martin Paulíny, Natália Michalová Spolupráce: Marek Peťovský Investor: Smartfood Lokalita: Náměstí SNP 12, Banská Bystrica Návrh a projekt: 2017 – 2021 Realizace: 2018 – 2022 |