„Do prázdného čtvercového prostoru sýpky, kde zůstala pouze ocelová nosná konstrukce a částečně dřevěné stropní trámy, jsme vložili ocelové schodiště s proskleným výtahem, vstup s recepcí, obchodem a centrální bar,“ popisuje architektka Tereza Cíglerová ze studia Jakub Cígler architekti, které se ujalo proměny sýpky na restauraci.
Svůj projekt přihlásilo studio do soutěže Interiér roku 2022 v kategorii Veřejný interiér I, kam spadají kavárny, restaurace a hotely. Uzávěrka již osmého ročníku soutěže pro architekty a interiérové designéry z České a Slovenské republiky byla 28. února 2023. Vítězové budou vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení, designu a architektuře Living Forum v pražském Centru současného umění DOX 16. května 2023.
Posezení pro všechny příležitosti
Okolo pevných elementů v interiéru rozmístili architekti různé variace sezení: první je zvýšený dvoupodlažní prostor obsahující hlavní stoly vytvářející ostrůvky, tři sestavy mají přímý výhled do kuchyně. Další možností je sezení na baru, pokud čekáte na volný stůl nebo počítáte jen s rychlou konzumací.
Jak bydlí Lukáš Hejlík, herec, moderátor a milovník dobrého jídla |
Třetí variantou je vyšší sezení určené jako degustační stůl pro skupiny. Zadní část je intimnější, tišší, s průběžnou polstrovanou lavicí. Ve druhém podlaží je umístěný salónek jako neformální, více flexibilní místo sloužící pro větší skupiny, uzavřenou společnost nebo jako konferenční prostor s výhledem do hlavní části restaurace.
„Sýpka je rekonstruována s důrazem na zachování původního tvaru a členění stavby a co největšího množství původních prvků, jako jsou ocelové a dřevěné konstrukce i původní omítky se všemi nerovnostmi,“ zdůrazňuje architektka Cíglerová.
Na doplnění a podpoření původního vzhledu proto slouží třeba upcyklovaná svítidla, repasované staré industriální lampy. Samotný prostor je v bílé a černé barvě a ve dřevu, čalouněný nábytek je už od pohledu měkký a barevný, s metalickými detaily. Vybavení bylo navržené, vyjma židlí, na míru pro restauraci APRI. Ta nabízí na celkem 210 m2 hned 90 míst ve dvou podlažích, dalších 60 najdete na terase a střešní zahradě určené jako vyhlídka a pro degustaci vín.
Hlavní myšlenkou investora bylo totiž podávat k vínu i jídlo ve vysoké kvalitě a umožnit pohled do kuchyně ke sledování přípravy jídla. Jméno restaurace je proto odvozené od názvu nejvyšší řady vín vinařství Thaya a v překladu znamená kanec/divočák.
Vizualizace: letecký pohled - z jedné strany je sýpka ohraničena výrobní halou s degustačními sklípky a ze strany druhé technologickou halou s apartmány a ubytováním. Ve druhé směru sýpka opticky odděluje technologický a rekreační dvůr, který navazuje na dávnověkou tradici franckých dvorů, v kterých se ve středověku zpracovávalo víno.
Hlavní myšlenkou investora, vinařství Thaya, bylo podávat k vínu i jídlo ve vysoké kvalitě a umožnit pohled do kuchyně ke sledování přípravy jídla. Ostatně historie vinařství je v Havraníkách velmi dlouhá, už v roce 1200 zde a v Hnanicích začal německý zeman Rudger pěstovat vinnou révu. A v roce 1220 byla v Havaníkách postavena kaple sv. Linharta.