Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na Expu v Miláně se bude podávat zvěřina, ale také smažák a utopenci

  20:00
Restaurace na Expu vždycky nabízí kus naší domoviny. Zatímco v minulých letech se menu soustřeďovalo na obecně českou kuchyni, letos se ještě více specializuje. Bude vařit zvěřinu.

To je výborný nápad, protože české úpravy zvěřiny jsou opravdu nezaměnitelné. „Máme na starosti kompletní návrh, výrobu, instalaci interiérů restauračních provozů, logistiku a financování a pak i provoz restaurace na milánském výstavišti,“ říká jednatel firmy Arteo Bohumil Bochňák, který si už prošel Expy v roce 2005 a 2010.

Je pochopitelné, že když si už kuchař úspěšně vyzkoušel předchozí Expa, získané zkušenosti přispějí ke zdárnému průběhu. „My nejsme ve výstavnictví žádní nováčci a v předchozích letech jsme si na italských veletrzích nanečisto zkoušeli, které české pokrmy Italům budou chutnat. A proto jsme nakonec i výběrové řízení na provozovatele české restaurace v Miláně vyhráli,“ vysvětluje Bochňák. „Já osobně považuji za českou specialitu také smažený sýr, utopence a zavináče,“ tvrdí.

K hladkému průběhu by měl přispět i fakt, že český pavilon je už ve zkušebním provozu, aby se do zahájení 1. května vychytaly mouchy. „Například jsme zjistili, že Italové nám přehodili vstupy pro užitkovou a pitnou vodu a podobných věcí se tam musí dořešit spousta,“ říká Jiří Potužník, generální komisař české národní účasti. Neměli bychom proto dopadnout jako některá zastoupení, která budou zprovozňovat pavilony až postupně během trvání výstavy.

Restaurace bude hned na ráně

Česká restaurace získala vynikající strategickou pozici. Je umístěna přímo proti vchodu do areálu, takže je šance, že návštěvníci se zastaví na ranní kávu a večer, až půjdou unavení a hladoví domů, přijdou na pivo a jídlo.

V pavilonu budou vlastně dvě restaurace. V přízemí to bude samoobslužná jídelna Tankovna vhodná na rychlé občerstvení, kde najdete hotovky a nápoje, její specialitou bude plzeňské pivo z tanku. 

Umístění pavilonu v areálu

V prvním patře pak klasická restaurace s obsluhou. Provozovatel ji pojmenoval La Baita Del Caciatore (Lovecká chata) a bude mít kapacitu 52 míst. Část pokrmů bude společná, například srnčí na šípkové omáčce, ale najdete i guláš, svíčkovou na smetaně (viz menu v galerii).

Provozovatel předpokládá, že třetinka piva bude stát tři až čtyři eura, polévky kolem pěti eur a druhá jídla 10 až 20 eur podle typu pokrmu. V tomto okamžiku je spuštěn web Exporestaurant.cz, kde je možné najít další informace, které budou přibývat s tím, jak se bude zahájení výstavy blížit. Už teď si tam můžete rezervovat stůl, kdybyste se do Milána na Všeobecnou světovou výstavu Expo 2015 chystali.

Zkušení kuchaři nepanikaří

Jádro kuchyňského personálu tvoří kuchaři z podniku Stará myslivna v Konopišti u Benešova (hned u zámku). „Je tu už stará zkušená parta, kde mnozí tak jako já absolvovali Expo v Japonsku i Číně,“ říká šéfkuchař Pavel Vrbka. Jsou mezi nimi takoví, kteří si vzali například ve svých „rodných“ restauracích neplacené volno a pustili se do dobrodružství trvajícího od 1. května až do konce října. 

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Klobásky

Zvěřinová paštika

Vařit budou například Miloslav Kodera z restaurace Havana v Praze, Lukáš Vokrouhlík, který prošel Čínou i Japonskem, specialista na nakládání masa Filip Bárta a mnoho dalších.

„V této chvíli nevíme, jak to tam bude vypadat s návštěvníky. Například v Číně byly slabší návštěvy sřídající se s hrozným fofrem. Přijelo najednou několik autobusů lidí, kteří si s sebou nevzali ani svačinu, takže jsme je museli nakrmit. Ale vcelku se toho nebojím. My jsme tu zvyklí, že se u nás nezastavíme, vařit budeme ze stejných surovin, takže není důvod se zneklidňovat,“ bere to s přehledem Vrbka.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...