Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

  1:00
Trouba, varná deska, chladnička... Spotřebiče, které budou za pár dní v největší permanenci. Je možné si usnadnit vaření nebo dosáhnout profesionální výsledku i doma? Antonín Bradáč, profesionální kuchař ověnčený řadou úspěchů tvrdí, že ano.
Šéfkuchař Antonín Bradáč si vozí medaile ze světových soutěží již několik let.

Šéfkuchař Antonín Bradáč si vozí medaile ze světových soutěží již několik let. | foto: Electrolux

Z poslední světové soutěže v Thajsku (Pattaya City Culinary Cup) si přivezl zlatou medaili za první místo. Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, neodešel ze soutěží v posledních čtyřech letech bez medaile. A co vymýšlí v zaměstnání, to si zkouší i doma.

Lze hovořit o srovnatelné kvalitě profi spotřebičů a přístrojů pro domácnost?
Myslím, že ano. Je to trend, který pozoruji již několik let. Nároky běžných uživatelů na spotřebiče se zvyšují, protože se mění stravovací návyky a chutě. Výrobci tak vybavují domácí spotřebiče technologiemi, které byly dříve dostupné jen nám, profesionálním kuchařům.

Typickým příkladem je indukční ohřev, vaření v páře nebo nízkoteplotní vaření. Právě zkušenosti profesionálních kuchařů pomohly při navrhování nových spotřebičů s funkcemi, které dříve domácí přístroje neměly. My jsme se podíleli například na řadě Inspiration Range Electrolux, díky níž si můžete připravit doma jídla, která se před tím podávala jen v restauracích.

Lze srovnat kvalitu masa připraveného v domácí parní troubě s pokrmem z konvektomatu?
Určitě, co se týče kvality upraveného masa či jiného pokrmu v parní troubě, ta je naprosto stejná jako u profesionálního konvektomatu. Můžu to potvrdit i z vlastních zkušeností, protože mám doma parní troubu AEG a v profi konvektomatu vařím denně v práci. Kvalitní parní trouby jsou takový malý domácí konvektomat, a to i s moderními funkcemi jako je 100% pára při 96 °C, pečicí sonda či automatické programy.

Co profesionální kuchař zvládne uvařit v konvektomatu, to zvládne i v parní troubě Electrolux EOB8851AOX.

Ovlivnil trend single domácností zájem o různé spotřebiče?
Jednočlenné domácnosti přispěly k velkému boomu takzvaných kompaktních spotřebičů. Kombinují více funkcí najednou, například horkovzdušná trouba v kombinaci s parním a mikrovlnným ohřevem.

Souvisí to s tím, že v těchto domácnostech představuje prostor velký luxus. Musí se proto využívat s rozmyslem, kompaktní spotřebiče šetří v kuchyni místo. Všechny modely se vyrábějí v luxusním designu z nerezavějící oceli, dobře se tak hodí do moderních kuchyní. Přes svou výšku pouhých 38 centimetrů poskytují uživatelům stejnou kvalitu jako standardně velké, ale mají například nižší spotřebu elektrické energie.

Který spotřebič máte nejraději?
Určitě parní troubu a indukci. Parní troubu, protože nahrazuje několik kuchyňských přístrojů, a tím šetří místo v kuchyni. Je to multifunkční zařízení s vysokou výkonností, které šetří čas, energii a snižuje pracnost přípravy pokrmů. Snad jen s výjimkou vaření těstovin zvládne kompletní úpravu potravin, tedy vaření, dušení, pečení, grilovaní a zapékání.

Grilovací tál Magic Plate stačí otočit a máte plech na pizzu nebo i cukroví.

Parní troubu lze využít i pro regeneraci či ohřev potravin, knedlíků, rýže, omáček a masa. Dále k zavařování, sušení ovoce a jiným technologickým postupům včetně LTC programu, tedy nízkoteplotního pečení. Současně v ní můžeme péci například maso a buchtu, aniž by se jejich pachy vzájemně mísily.

A nezanedbatelná je i chuť připravovaných pokrmů a pochopitelně zachování nutričních hodnot potravin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků v maximální možné míře. Indukci preferuji pro její rychlost ohřevu, přesnou regulaci teploty a především pro její snadné čištění.

Může klasická trouba vyřešit i smažení vánočního kapra nebo řízků?
Ne, to ne, i když to některé hospodyně praktikují. Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Antonín Bradáč

*1977
Úspěchy ze soutěží:
2009 Asia's 1st Culinary Cup Bangkok, Thajsko - bronzová medaile
2010 Gourmet team Challenge – zlatá medaile - 1. místo
2011 Pattaya City Culinary Cup, Thajsko – bronzová medaile
2012 Pattaya City Culinary Cup, Thajsko – zlatá medaile – 1. místo

Kdo chystá hodně řízků hodně, může je obalit i den předem a pak uložit ve fólii do chladničky, jde však o krajní řešení, ne doporučené! "Křupavý efekt"  zaručí jen smažení těsně před podáváním. Tady k "oživení" nepomůže ani parní trouba.

A pokud jde o kapra nebo jinou rybu, pak na obalení předem zapomeňte, ryba "pouští" vodu, ta se vsaje do strouhanky a máte po ideální křupavosti. Ryby se prostě musí obalovat těsně před smažením.

A nesmí se nic podcenit, strouhanku si udělejte doma sami, pár ztvrdlých rohlíků zvládne klidně struhadlo. V kupované se může objevit i starý chléb.

Indukční desku s wokem využijí nejen milovníci asijské kuchyně.

Máte tip na zajímavý nový spotřebič?
Určitě indukční varná deska wok s využitím jak pro asijskou kuchyň, tak vaření těstovin, úpravy zeleniny či polévky. Z příslušenství pro trouby doporučuji novinku Magic Plate, je to oboustranný grilovací tál, na kterém můžete grilovat masa, zeleninu, brambory, a to bez pachu a kouře v pohodlí vašeho domova. Grilovací tál vytváří atraktivní vzhled pokrmů, zachovává šťavnatost masa a při otočení jej lze využít i jako plech na pizzu, koláče nebo klidně i vánoční pečivo.

Právě na něm je vidět, jak mizí rozdíly mezi profi spotřebiči a přístroji pro domácnost. Vyrábí se stejný jak pro konvektomaty, tak i běžné trouby, liší se jen hloubkou.

Rybí recept od odborníka

Nemáte rádi kapra a přesto byste si rybu dali? Zkuste třeba tento recept Antonína Bradáče:

Mořský vlk pečený v solné krustě

350 g čerstvého chlazeného mořského vlka (vykuchaného)
600 g mořské hrubozrné soli
2 vaječné bílky
50 ml vody
3 plátky citronu (limetky)
1 snítka tymiánu
pečicí papír

Mořského vlka opláchneme a vyndáme žábry. Necháme šupiny! Do ryby vložíme plátky citronu a snítku tymiánu. Ze soli, bílku a vody vytvoříme těstíčko. Rybu položíme na pečící papír a celou ji slaným těstíčkem zakryjeme. Pečeme v předehřátě troubě na horký vzduch 200°C po dobu 30 minut.

Po upečení sejmeme upečenou solnou krustu a kůži, jde to velmi snadno. Rybu můžeme podávat s jakoukoli přílohou. Pečicí papír je důležitý, jinak strávíte mytím pekáče spoustu času!

  • Nejčtenější

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům bez pergoly vypadal jako kšiltovka bez kšiltu, směje se fotograf Třeštík

23. dubna 2024

Cílem bylo, aby se v rodinném, na pohled neokázalém domě bydlelo stejně komfortně jako v pražském...

Dětský pokoj i hračky mohou podněcovat dětskou fantazii. Inspirujte se

27. dubna 2024

Už 16. edice Dětského festivalu mini v pražské Holešovické tržnici představí rovnou devadesátku...

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

V pražské Bubenči se žije čím dál lépe, říká zakladatelka festivalu Open House

26. dubna 2024

Proměnu pražské čtvrti diplomatů a starousedlíků z počátku 20. století sleduje Andrea Šenkyříková...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...