Ovšem navrhovat neměli žádné "UFO". Koncepty spotřebičů ke skladování potravin, vaření nebo mytí nádobí by totiž podle zadání soutěže měly být k využití v nejbližším období dvou až tří let.
Finále soutěže Electrolux Design Laboratory 2008 proběhlo 9. října ve švýcarském Curychu. Z více než 600 návrhů od autorů ze 49 zemí bylo vybráno devět finalistů.
Ti představili své koncepce produktů mezinárodní porotě, kterou tvořili uznávaní designéři a odborníci. Z dvanácti českých účastníků se bohužel letos do finále nikdo nedostal.
1. místo
Vítězný model lednice Flatshare je tvořen čtyřmi samostatnými moduly stojícími na sobě. Každý modul tvoří samostatnou chladicí jednotku. Dokonale se hodí do bytů, které jsou obývány více lidmi najednou.
Každý si tak může dopřát komfort vlastní minilednice a nemusí sdílet s méně pečlivými spolubydlícími aroma některých potravin. Autorem vítězného konceptu je Stefan Buchberger z Univerzity aplikovaných umění ve Vídni.
2. místo
Druhé místo obsadil Guopeng Liang z Tongji University v Číně s modelem iBaskit, tedy koše na prádlo a pračky v jednom. Spotřebič komunikuje přes wi-fi.
3. místo
Třetím nejlepším návrhem byl model pojízdného kuchyňského vařiče Coox autora Antoine Leburna z L'Ecole de Design Nantes Atlantique ve Francii. Tento pojízdný vařič umožňuje přípravu jídel kdekoliv v bytě.
Další finálové návrhy
Sook: generátor receptů a společenský komunikátor s elektronickým jazykem. Spotřebič detekuje dle vůně připravované jídlo a doporučuje další ingredience. Autorem tohoto návrhu je Adam Brodowski ze Savannah College of Art and Design v USA.
E-bag: chladicí taška napájená kinetickou energií člověka, který tašku nese. Tento koncept pochází z hlavy Apore Püspöki z Vysoké školy výtvarného umění a designu Moholy-Nagy v Budapešti.
Stratosphere: dezinfekční věšák na oblečení slouží zároveň jako osobní sluha a osvěžovač prádla. Atilla Sáfráni, autor tohoto návrhu, rovněž studuje Vysokou školu výtvarného umění a designu Moholy-Nagy v Budapešti.
Vesta: skládací sporák se čtečkou RFID pro identifikaci pokrmů dle čárových kódů. Autorem je Matthias Pinkert z Vysoké školy aplikovaných věd HTW Dresden (FH) v Německu.
Drawer Kitchen: zásuvkový vařič a lednice s kuchyňskou plochou v jednom, který zabírá minimální možný prostor. Tento úsporný spotřebič navrhl Nojae Park z japonské Chiba University.
Scan Toaster: USB topinkovač, který tiskne zprávy, počasí a fotografie na jednotlivé toasty. S tímto odvážným nápadem přišel do soutěže Sung Bae Chang ze Sejong University v Jižní Koreji.
Podle čeho porota vybírala
Jaká byla hlavní kritéria pro výběr finalistů? Originalita koncepce, věrnost hodnotám značky Electrolux, kreativita návrhu, pohodlí, které přináší výrobek spotřebiteli, dále nakolik koncepce odpovídá hlavním zájmům a potřebám internetové generace, mezi které patří mobilita, pohodlí, čas, materiály, personalizace, zábava, technologie a udržitelnost.
Cílovou skupinou uživatelů navrhovaných produktů byli mladí lidé ve věku od 25 do 35 let. Jinými slovy časově vytížení mladí profesionálové, kteří věnují pozornost jednotlivým značkám, jsou nezávislí, záleží jim na životním prostředí a jejich životy jsou protkány technologiemi a on-line sociálními sítěmi.
První cena v soutěži Design Lab 2008 byla 5 000 eur a šestiměsíční stáž v jednom ze světových center designu společnosti Electrolux. Za druhé místo byly předány 3 000 eur a za třetí místo 2 000 eur.
A nejen finanční odměna je pro studenty lákavá. Díky soutěži Design Laboratory získalo mnoho účastníků v průběhu let zajímavá místa a obchodní příležitosti na poli designu. Jiní úspěšně založili vlastní designérské firmy.
Něco málo z historie soutěže
Od roku 2003 se soutěže Electrolux Design Laboratory zúčastnily tisíce studentů designu. Každý rok se soutěž zaměřuje na jiné téma.
Například v roce 2006 to bylo zdravé stravování a loni, tedy v roce 2007, to byl "zelený" design na rok 2020. Tehdy vyhrál Levente Szabó z budapešťské Vysoké školy výtvarného umění a designu se svou koncepcí E-wash, kompaktní pračky, jež využívá místo detergentu plody mýdlovníku.