Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů i variant na ně existuje spousta, ale ta klasická a na grilu jsou jen v úpravě Buffalo.

Příběhů, jak vznikl první recept na tuto světově proslulou úpravu, je několik. Všechny začínají v americkém městě Buffalo. Dneska je najdete po celé Americe, dokonce i v etnicky zaměřených restauracích v různých chuťových variantách.

„Původně se křídla smažila a podávala se s omáčkou z modrého sýra, ale časem se prosadila i grilovaná varianta, kterou si dneska i s omáčkou ukážeme,“ říká v úvodu grilovací epizody pipMaster David Kubricht.

Na přípravu budete potřebovat asi 1,5 kg kuřecích křídel bez letek, protože v této úpravě budou lehce nasladko a letky by se mohly během přípravy připálit. Křídla nakrojte uprostřed, aby se na grilu nestáhla k sobě.

Koření si namíchejte sami

Nejdříve si namíchejte směs koření. „Ideální je použít prázdnou dózu od použitého koření, případně můžete použít i prázdnou cukřenku,“ radí pipMaster. Do ní smíchejte sladkou papriku, jemně mletý pepř, sůl, sušený česnek, granulovanou cibuli, cukr a nakonec prášek do pečiva anebo jedlou sodu, aby se na nich udělala křupavá kůžička.

„Připravená křídla vložte do misky a křídla lehce polijte olivovým olejem, protože potřebujeme, aby nám koření na nich pěkně drželo. Stačí asi lžíce a půl,“ vysvětluje pipMaster. Naolejovaná křídla vyskládejte nejlépe na mřížku a lehce je okořeňte z obou stran. „Pokud máte mřížky dvě, je ideální si jimi vypomoci při otáčení vyskládaných křídel,“ radí pipMaster.

Suroviny na Buffalo Wings:

  • 1,5 kg kuřecích křídel bez letek
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • ½ lžíce granulované cibule
  • ½ lžíce cukru
  • 1 prášek do pečiva nebo 1 lžíce jedlé sody

Gril rozpalte na 180 až 200 stupňů a grilujte nepřímou metodou. Křídla vyskládejte na rošt grilu a nechte je v něm hodinu dělat, dokud nebude v křídlech 90 °C. Než se křídla udělají, připravte si omáčku z modrého sýra a barbecue omáčku, ve které se budou v další fázi grilování křídla namáčet.

Bez omáčky to není ono

Omáčka z modrého sýra je jednoduchá. Potřebujete na ní kvalitní modrý sýr, který nakrájejte na malé kousky, dále crème fraiche, tedy hutnější zakysanou smetanu. Do misky přidejte majonézu, třtinový cukr, dijonskou hořčici, jemně mletý bílý pepř, nakonec přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku worcesteru.

Vše důkladně promíchejte. „Omáčku z modrého sýra je nejlepší si připravit den předem, aby se chutě jednotlivých surovin dokonale propojily a omáčka byla ještě výraznější,“ radí pipMaster.

Suroviny na omáčku z modrého sýra:

  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 150 ml crème fraiche
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky bílého mletého pepře

Po grilování ještě namáčejte

A jako poslední krok si připravte domácí barbecue omáčku. „Omáčka se skládá z mnoha surovin, můžete si ji samozřejmě uzpůsobit podle svých chutí, ale teď vám ukážu její základní variantu,“ vysvětluje pipMaster.

Do omáčky použijte drcená rajčata, přidejte celý rajčatový protlak, aby rajčatová chuť byla intenzivní, dále tabasco, mletý pepř, papriku a další ingredience. Kompletní seznam surovin vidíte níže.

Vše promíchejte a nechte 15 až 20 minut provařit a lehce zredukovat. Do omáčky nakonec přidejte 2 deka másla na zjemnění.

Suroviny na barbecue omáčku:

  • 200 g drcených rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • ½ lžíce tabasca
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 lžíce bourbonu
  • 2 lžíce worcesteru
  • 1 lžička soli
  • citronová šťáva
  • ½ lžičky tekutého kouře
  • 2 deka másla

Ugrilovaná křídla namáčejte do připravené barbecue omáčky. Nejlépe si vypomůžete kuchařskou pinzetou. Každé křídlo do omáčky ponořte a vraťte zpátky do grilu. „Ideální je, pokud je omáčka teplá, protože lépe pak drží na mase,“ radí pipMaster. Křídla pak nechte dalších 5 až 10 minut v grilu zaschnout a můžete servírovat společně s omáčkou z modrého sýra.

„Řapíkatý celer a mrkev k tomu dávat nebudeme, protože mi to moc nechutná, a hlavně to dává každý. Za mě je nejlepší kousek chleba, do kterého si pak můžete utřít i prsty,“ dodává spokojený pipMaster.

Autor:

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...